jme 2010.08.31. 18:04

Levél Pakisztánból

Magam sem tudom, miért, de nem hagy nyugodni az a gondolat, hogy miért marad el az óriási nemzetközi összefogás és szimpátia ha a pakisztáni árvíz károsultjainak megsegítéséről van szó. Persze, tudom én, hogy mivel magyarázzák, meg, hogy talán jogosan vannak az embernek fenntartásai egy olyan országgal kapcsolatban, ami hírhedt szélsőséges aktivistáiról és egyes terrorcselekményekről...

Mégis, úgy gondolom, hogy az egyszerű átlagember a világon mindenütt egyszerű átlagember. Olyan mint én és olyan mint Te. Élni akar, vigyázni a javaira és a családjára. Aztán egyszercsak mindent elveszít. És amikor kezdené elfogadni ezt a veszteséget, hiszen mégiscsak tárgyakról, esetleg földekről van szó, koraszülött gyermeke meghal, mert a kórház is megsemmisül a pusztító árvízben, így nincs hol orvosolni a szülési komplikációkat,másik gyermekén fura bőrkiütések jelennek meg, és szép lassan az egész család megbetegszik, halálos fertőzésekben szenved.

Tudom én, hogy ezt az óriási árvizet maguknak köszönhetik, meg a rossz mezőgazdaságpolitikának, ám ezt sem a mezőgazdasági miniszter szívta meg!

"Az igazság az, hogy minden katasztrófa igazi, valós szenvedői is átlagemberek. Pakisztán esetében egyszerű földművesek, akiket valószínűleg a legkevésbé sem érdekel az, hogy mit gondoljanak Amerikáról, vagy az, hogy kiket kellene felrobbantani valamilyen elvont eszme nevében. Egyszerű, átlagos emberekről van szó, akik elvesztették azt a keveset is, amijük volt. Az igazi szenvedők pedig anyák és kisgyermekek, akiknek külön kis mikrovilágától és ösztönös természetétől is igen távol áll a terrorizmus és a politikai ellentétek pitiáner világa."

/Jánosi-Mózes E. Anyák Pakisztánban. Science Caffe. 2010.08.22./

Úgy gondolom, hogy a világ, sok emberáldozatot követelő, nagy természeti katasztrófáinak van egy igen jelentős pozitívuma, már-már funkciója. Kivált egy globális együttérzést. A világ egy kis időre humanista lesz és összefog, hogy segítsen. Gondolj csak Haitira, ahol a nemzetközi összefogás során három nap alatt egymilliárd dollár gyűlt össze. Ilyenkor, mintha minden belénk rögzített ideológiát, vallást, politikai nézetet és más előítéletet elfelejtenénk. Nincs feltétel és nincs vélemény. Csak segíteni akarás. Csak együttérzés. Egy globális szívdobbanás, ami Pakisztán esetében elmaradt.

 

Azért én mégis továbbítanám azt a levelet és azt a néhány fotót, amit Pakisztán legnagyobb segélyszervezetének elnökétől kaptunk válaszként, amikor összefogva a Diverziti és a Geothink Tudományos Egyesületekkel, úgy döntöttünk gyűjtést szervezünk. Persze mi kicsik vagyunk, kevés olvasóval, viszont mondhatni nagy pofával. Reméljük, messzire elhatllatszik majd a hangunk.

A Pakistan Relief elnökének, Mujtaba Haider Imrannak levele

Nagyon köszönjük levelét, amelyben anyagi támogatást ajánlottak fel, hogy segítsék az árvíz sújtotta pakisztáni közösségeket. Nagyra értékeljük a barátság és segítőszándék eme gesztusát. Reménnyel és bátorsággal tölt el minket, hogy levelet kapunk a Föld egy másik pontjáról.

Biztos vagyok benne, hogy tudatában vannak a rendkívüli pusztulásnak és a hatalmas veszteségnek, amit az árvíz okozott Pakisztánban. Ahogy Ban-ki Moon mondta, ez egy lassú Tsunami, mivel az ár még nem hagyott alább. A víz most Sindhnél és Balochisztánnál tetőzik. Tegnap este a kormány elrendelte a lakosság azonnali evakuálását Thatta városában, mivel a víz oda is betört áttörve a sárból épült védőgátakat. Képzeljen el egy várost, ahol több száz ezer ember kezd el menekülni otthonaikból kézen fogva gyermekeiket és fejükön, vállukon cipelve néhány, szállítható holmijukat.

A mostani árvíz a legsúlyosabb katasztrófa Pakisztánban az elmúlt 80 évben. Az ár komoly károkat okozott az egész országban. Gilgit, Skardu, Chitral, Dir, Swat, Kalam, Malakand, Charsada, Chakdara, Noshera, Mianwali, Layya, Muzaffargarrh, Multan, Rajan Pur, Ghotki, Shehdadkot, Jafarabad, Jhal Magsi és más városokat és megyéket is beleértve. Rengeteg települést sodort el az ár. Habár az emberi veszteség kisebb volt, mint a 2005-ös földrengés idején, a gazdasági kár ennek többszöröse. A szegény közösségek házaikai, állatjaikat, termésüket, földjüket és megélhetésüket vesztették el. Ezek a veszteségek ezeknek a közösségeknek felbecsülhetetlen kár, amelynek rehabilitációja több évig is eltarthat. Továbbá veszteségek érték Neelumot, Gurais-völgyét és Kashmírt is.

Jelenleg KPK tartományban dolzunk és hamarosan csapatokat küldünk Sindhbe és Balochisztánba is. A Lands Aid Németország egyik orvoscsapata, melynek 2 tonna gyógyszerkészlete 31.én és 2.-án érkezik meg, hamarosan a legsúlyosabb veszteségeket elszenvedő Jafarbad, Jhal Magsi és Shehdad térségét segíti mozgó orvosi táborokkal. A járványveszély is fenyegeti az embereket, amely halálos kimenetelű is lehet megfelelő élelem, ivóvíz és szállás nélkül. A gyomor- és bélrendszeri betegségek, a kolera, a hasmenés, a hányás és bőrbetegségek már felütötték a fejüket.

Egy másik német szervezt, a Hoffnungsfunke a létszükséghez elengedhetetlen élelmiszert, sátrakat, ruhát és egyéb fontos cikkeket küld, amit a PIA ingyenesen szállít.Hamarosan még 35 tonna segélyszállítmány érkezik a NATO-n és az EADRCC-n keresztül szeptember 1.-jén.

Egy hatalmas központot állítottunk fel a helyi középiskolába Iszlamabadba. Larkanában és Quettában szintén raktárt készítettünk elő a segélyszállítmányoknak. Az önkénteseink pakolják át a szállítmányokat, amit a logisztikai csapat szállít el, amit szétosztanak a segélyre szorulóknak.

Nagy szükségünk van az adományokra, hogy biztosítani tudjuk a higiéniás csomag, a tűzhelyek és a szükséges konyhai eszközök szállítását és szétosztását.

A Magyarországról érkezett támogatás nemcsak erősítené a pakisztáni-magyar barátságot, de a világbékét is támogatná, csakúgy mint a vallások és kultúrák közti párbeszédet.

A Pakistan relief egy humanitárius civil, nem vallásos és nem politikai szervezet. A szervezetet 98.8%-ban önkéntesek látják el, akik nem kapnak fizetést, így az adminisztrációs és a papírmunka rendkívül alacsony.

Tisztelettel:

Mujtaba Haider Imran
Elnök
Pakistan Relief
(Humanitarian Aid Division of WILDERNESS PAKISTAN)
Head Office: 1156, Ibn-e-Sina Road, G-9/2,
Islamabad, Pakistan
Tel: +92-51-2856688,
Cell: +92-321-5874558
 

 

A hivatalos jótékonysági felhívás ITT.

A témában olvasható további cikkek:

 

Nagy baj, kevés empátia: anyák Pakisztánban

A farmok miatt árasztotta el az Indus Pakisztánt?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sciencecaffe.blog.hu/api/trackback/id/tr812262304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása