mivel mindig csak azok írnak, akik éppen lelkesek és ihletett állapotban vannak. Aki elfárad csendben van, vagy el is tűnik egy kis időre, vagy akár örökre. Ilyenkor egyetlen dolog motiválhatja az embert: a fizetés, a megélhetés, a gázszámla...

Ezt nem tudom biztosítani egyelőre.

Emberek jönnek-mennek az újság életében, mindenki hozzá teszi a tőle telhető legjobbat, aztán kinél előbb, kinél utóbb elfogy az a valami, ami miatt ír. Csak úgy. Hogy kifejezze magát. Mint Rimbaud, aki tizanhat éves koráig kiírt magából minden verset, ami benne zenélt, aztán azt mondta, ennyi volt. Ennyi. Vajon medig írt volna verseket, ha fizetést kapott volna érte? És ami még fontosabb: milyen verseket írt volna?

Természetes folyamat ez. Én is átéltem az egyetemi újságnál. Határidőre írni, rendszeresen csakis pénzért lehet. Így köti össze az újságírás a művészetet a kapitalizmussal.

 

Szeretem Orsi írásait. Ritkán ír, de akkor nagyon. Ő is az a szenvedős fajta. Minden mondatot megrág, mielőtt az olvasó elé tárná.

"Először is, egy vallomással tartozom. Olvasó vagyok, könyvrajongó fajta. Bibliofil, ha művelt akarok lenni (esetleg felvágni a honosodott latin szavakkal, rosszabb napjaimon). Tudom, hogy a digitális kor gyermekeként ezt inkább szemlesütve rejtegetnem kellene, mintsem ország-világ előtt fennen hangoztatnom, hiszen fennáll annak a veszélye, hogy előbb-utóbb valaki rezervátumba zárat, mint egy kihalófélben lévő faj egyedét."

 

 

Az Álmok Fejedelme - Neil Gaiman munkássága

A bejegyzés trackback címe:

https://sciencecaffe.blog.hu/api/trackback/id/tr282285867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.09.10. 11:46:42

Igen, ez már rég az eszemben van, hogy mi blogírók, vajon ha kötelező lenne, és határidőkre, menne-e az írás? Előjönnének-e olyan gondolatok, amit el is fogadnak a főszerkesztők.
Akkor rátermett pl. egy újságíró, ha nem riad vissza a határidőktől, a témáktól és nem csak a fizetés motiválja, hogy írjon. Egyszer elvégezte azt az iskolát, hogy újságíró féle legyen, tehát akkor szeret írni. Mellé egy fizetés egyáltalán nem baj, sőt... :)

ildsisy 2010.09.10. 11:51:09

De a lényeget nem írtam, ami a címben van: "önkéntes írásnak is megvan az előnye": attól függ, honnan nézzük mindezt?... de egy idő után: a pénz az úr... így lehet, hogy a süllyesztő marad... :)
süti beállítások módosítása