jme 2011.03.12. 12:17

Mozgásszegénység

Egész nap a gép előtt ülök, főleg most, hogy zajlanak az események Japánban és a közel-keleten. Talán a tegnapi extrém zsibbadás vezetett rá, meg a gyarapodó úszógumik, hogy végre beiratkozzam egy fitnesz klubba. A Ph.D ösztöndíjból nem igazán futyja koordinált szerkesztőség fenntartására, ahol "vészhelyzetben" többen is figyelik a hírcsatornákat és együtt, vagy felváltva dolgoznak a minél előbbi és a minél pontosabb tájékoztatáson, és nehezen jön ki egy fitnesz bérlet is, de az mégiscsak inkább...

Szóval tegnap elmentem mozogni, meg szaunázni kicsit és már az a 40 perc is elég volt ahhoz, hogy teljes erőbedobással folytathassam a földrengés és szökőár okozta problémák folyamatos közvetítését, arról nem is beszélve, hogy úgy érzem ismét van vérkeringés a végtagjaimban. Nem is értem, eddig, hogy voltam képes egyáltalán besétálni a munkahelyemre...

Anno, gimnazistaként, hip-hop táncos koromban, ahol igen kemény edzéseink voltak (nemcsak táncoltunk, komoly erőnléti edzéseken is részt kellett vennünk), nem is sejtettem, hogy hosszútávon milyen következményei lehetnek a mozgásszegény életmódnak. Csak néhány ezek közül: nehéz végtagok, fáradékonyság, gyakori levertség, depresszió, hátfájás, rossz emésztés stb.

A mozgásnak tényleg gyógyító ereje van, ha tablettaként lehetne kapni,talán a világ leguniverzálisabb és legdrágább gyógyszere lenne, de nem lehet. És talán azért nem alkalmazzuk annyiszor, ahányszor kellene, mert túl sok egyéni felelősséget és akaratot igényel, hatástalanság esetén, pedig nincs kit hibáztatni, nincs kit beperelni, csak is saját magunkra haragudhatunk.


Ajánlás:

A Japánban zajló eseményeket a Science Caffe oldalán is követheted, ezzel is elősegítve fejlődésünket, országos médiummá való növekedésünket.

Köszönettel,

Emese

sciencecaffe.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sciencecaffe.blog.hu/api/trackback/id/tr242733087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása